Dit is het magazine van uw krant. U kan steeds terugkeren naar de krant, om 7 dagen op 7 het meest recente nieuws te lezen, het nieuws van vandaag. Maar u kan ook even genieten van de vele reportages in dit magazine. We hebben het uitgebreid over uw vrije tijd en bieden een hele reeks toffe evenementen aan, deze maand. We wandelen met u door de natuur, vlakbij en tonen wat u er kan zien. We gaan voor u op reis en tonen daar wat u kan en moet doen. Maar we hebben het ook over die mooie zaken dichtbij die u beslist moet genieten. In de tuin gaan we ploegen, zaaien, planten en oogsten, en genieten van bloemen, van heesters en bomen. Met al wat de moestuin en de fruittuin te bieden hebben zorgen we telkens weer voor een lekkere maaltijd en voor de nodige vitamines in de rest van het jaar. We kunnen moeilijk voorbij gaan aan de nieuwste trends in de mode en techno. We tonen u de nieuwste wagens, de meest gekke dingen en mensen. Vooral brengen we u elke maand weer onze eigenzinnige kijk op de wereld rondom ons en evident ook die van de persoon die we interviewen.

 

  Klik hier door naar uw bladzijde:

_MAGAZINE
__•Magazine
__•Draaiboek
__•Camino C


_HET NIEUWS UIT UW PROVINCIE
__•West-Vlaanderen
__•Oost-Vlaanderen
__•Antwerpen
__•Limburg
__•Vlaams-Brabant & Brussel


_HET NIEUWS UIT VLAANDEREN
__•7op7

MAGAZINE


De Europese Unie geeft groen licht aan de bouw van een eiland op de Doggersbank, midden de Noordzee tussen Engeland, Denemarken, Nederland en Duitsland. Op het eiland wordt een eigen haven en een luchthaven gerealiseerd. Enkele duizenden mensen, vooral technici, zullen er ook kunnen wonen. Hoofddoel van de bouw van het kunstmatig eiland is immers het verzamelen en doorjagen van groene stroom voor 80 miljoen gezinnen in die vier landen én ons land. Want rondom wordt er een gigantisch windmolenpark opgetrokken en worden er velden zonnepanelen geplaatst. Het eiland wordt een hub, een soort verdeelcentrum van de groene stroom naar die vijf landen. Het wordt de North Sea Wind Power Hub, gerealiseerd door het Duitse en Nederlandse elektriciteitsbedrijf TenneT en het Deense Energinet met verbindingen naar de omringende landen. De landen worden via het eiland ook met elkaars elektriciteitsnet verbonden.

De Doggersbank is natuurlijk de grootste zandbank in de Noordzee en erg vis- en vogelrijk. Daarom gebeurt alles in overleg met natuur- en milieuorganisaties. De Doggersbank is bijna 300 kilometer lang, om en bij de afstand van Oostende naar Aubange in het uiterste zuidoostelijk puntje van het land. Slechts 0,2 procent van de zandbank zal door het eiland worden ingepalmd. Het eiland wordt op een harde nieuwe ondergrond gebouwd, maar dat kan volgens activisten geen kwaad voor het leven in zee. Het is een ondiepte in de Noordzee op de kruising van de Britse, Duitse, Deense en Nederlandse wateren. Het water rondom is 40 meter diep en boven de zandbank staat er op de minst diepe plaatsen amper 13 meter water. Ooit was het een eiland of een eilandengroep, maar na de laatste ijstijd verzonk het land en trokken mammoeten en andere bewoners weg naar het huidige vasteland. De naam Dogger is trouwens een Middelnederlands woord voor vissersboot, omdat er daar mee werd gevist op kabeljauw. De Britten noemen kabeljauw nog altijd Dog-fish en de Fransen heten een gul of jonge kabeljauw een Doguet. De Doggersbank is dan ook vooral een paaigebied voor die kabeljauw, maar ook voor schol, spiering en haring.

Walvisachtigen als witsnuitdolfijnen en bruinvissen vinden er hun gading en ook heel wat vogelsoorten genieten van al dat lekkers. Er zitten Jan-van-Genten, papegaaiduikers en kleine alken. Boven de Doggersbank werden heel wat zeeslagen uitgemaakt. De Engelsen en de Nederlanders gingen er mekaar te lijf op 5 augustus 1781. Er vielen 248 doden en meer dan 730 gewonden, nagenoeg evenveel aan elke zijde, zodat de slag onbeslist bleef. De Britten en de Duitsers vochten er een zeeslag uit op 24 januari 1915. Een paar jaar eerder bleken de Russen niet erg op de hoogte van de verschillende landen, want Russische oorlogsschepen, op weg naar de Russisch-Japanse Oorlog, beschoten er Britse vissersschepen, nadat er dachten dat het Japanse torpedojagers waren. De Doggersbank is een echte zandbank, die uit zand bestaat en enkel langs de kanten slib neigt te zijn. Bovenop de zandbank is het water steeds in beweging en blijft daardoor uitzonderlijk helder. Er groeien prachtige wieren en er leven schelpdieren met fabelachtige namen als de Otterschelp, Artemisschelp of Dodemansduim. In 1931 was er op het Engelse deel een van de meest krachtige aardbevingen uit de regio met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. De eerste windfamrs, IJmuiden Ver en East Anglia, worden op de Doggersbank opgetrokken tussen 2025 en 2030. Nu al wordt er aan gedacht een gedeelte van de opgewekte stroom om te zetten in waterstofgas of methaangas dat kan worden opgeslagen in de vele - inmiddels lege - gas- en olievelden in de buurt.


Ruim 100.000 cruisereizigers

Het leven is veranderd. De manier van reizen ook. Antwerpen verwacht in 2017 liefst 30 zeecruises en 594 riviercruises. Samen staan die voor 105.984 bezoekers, ruim een kwart vanuit zee. In de stad liep als eerste de MS Astoria binnen, het oudste cruiseschip ter wereld, dat in 1948 gebouwd werd en nog maar voor het eerst Antwerpen aanliep. De Columbus wordt met zijn ruim 245 meter het grootste schip dat in 2017 in Antwerpen aanmeert en ze doet dat meteen drie keer na mekaar: op 13 juni, 12 juli en 27 augustus. De MS Crystal Cruises komt op 2 augustus in Antwerpen toe. Daags nadien ontschepen er 1.000 passagiers en checken er evenveel weer in. Een huzarenstukje voor de Antwerpse haven. Eind 2017 volgen er een aantal kerstcruises, boordevol passagiers die genieten van de Winter in Antwerpen.