AL HET NIEUWS UIT
BRUGGE & DE OOSTKUST

BEERNEM, OOSTKAMP, ZEDELGEM & TORHOUT


Bromfietser valt door openslaande autodeur

TORHOUT ● De 41-jarige bromfietser B.C. uit Torhout kwam donderdag omstreeks 20.20 uur ten val in de Langepijpestraat in Torhout. De man reed er met zijn bromfiets in de richting van de Vredelaan. Op het moment dat hij een geparkeerde personenwagen passeerde, opende de bestuurster van die auto het portier. De bromfietser kwam ten van en raakte gewond. De bestuurster van de personenwagen nam de vlucht. Ze wordt opgespoord.

Heel wat drugs rond station van Torhout

TORHOUT ● Maandagmorgen hielden de lokale politie van de zone Kouter en de spoorwegpolitie, samen met Securail, De Lijn en de hondensteundienst van de federale politie, een drugsactie in de stationsbuurt van Torhout. Die duurde van 7.50 tot 8.50 uur. In totaal werden 8 bussen en 2 treinen gecontroleerd. Bij zes personen, aangeduid door de drugshond werden samen een joint, twee zakjes cannabis, drie crunchers, sluitstripzakjes, een zakje hasj, een weegschaal en filters gevonden. Langs voor het station, vlakbij de nadarafsluiting van de politiecontrole, werd een toilettas gevonden met daarin een aanzienlijke hoeveelheid cannabis, een cruncher, een weegschaal, sluitstripzakjes en filters. Tijdens de actie werden door De Lijn ook 6 zwartrijders betrapt.

Beide nummerplaten van auto gestolen

TORHOUT ● In de Kortemarkstraat in Torhout sloegen vrijdag dieven toe. Even voor 16 uur merkte de eigenaar van een personenwagen dat de beide nummerplaten van zijn wagen waren gevezen en gestolen werden.

Handen vol met dronken chauffeurs

GISTEL, OOSTENDE, TORHOUT, LICHTERVELDE, HOUTHULST, ROESELARE, EERNEGEM, ICHTEGEM, ZEDELGEM ● De politie van de zone Kouter had afgelopen weekend de handen vol met het dronken chauffeurs. Op de Torhoutse Baan in Gistel werd zondagmorgen om 0.10 uur een wagen uit het verkeer gehaald, die in slalom over de weg reed. De bestuurder, M.M., een man van 52 jaar uit Oostende, reedt onder invloed van alcohol, legde een positieve ademtest af en mocht het rijbewijs voor 15 dagen inleveren.
Omstreeks 3.40 uur merkten agenten op hoe een chauffeur door een verboden rijrichting langs de Roeselaarseweg in Torhout reed. De 34-jarige bestuurder O.H. uit Lichtervelde reed onder invloed van alcohol, legde een positieve ademtest af en verloor eveneens het rijbewijs voor 15 dagen.
P.V., een man van 52 jaar uit Houthulst was ladderzat, toen agenten hem zondag omstreeks 4.10 uur langs de Roeselaarseweg in Torhout onderschepten. De man kon nog amper op zijn benen staan, weigerde een ademtest en werd tenslotte in een politiecel opgevangen.
Rond 4.40 uur zag een politieteam de personenwagen, bestuurd door V.B. (34) uit Roeselare tegen hoge snelheid van de parking van een discotheek vlakbij de Bollestraat in Torhout wegrijden. De wagen werd onderschept en de bestuurder bleek onder invloed. Zijn rijbewijs werd een tijdlang ingetrokken.
Om 6.45 uur zondagmorgen werd de wagen, bestuurd door W.D., een man van 35 jaar uit Torhout, langs de Ravenhofstraat in Torhout door een politieploeg uit het verkeer gehaald. W.D. reed dronken en moest het rijbewijs voor 15 dagen afgeven.
Bij een alcoholcontrole op de Westkerkestraat in Eernegem bij Ichtegem werd maandagmorgen rond 1 uur het rijbewijs van de 51-jarige C.P., een man uit Ichtegem ingetrokken wegens rijden onder invloed.
Toen de wagen, bestuurd door de 39-jarige chauffeur B.L. uit Roeselare maandagmorgen omstreeks 3.25 uur erg traag door de Noordlaan in Torhout reed, werd die man langszij gezet. Hij bleek onder invloed van alcohol en moest zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren.
Nog in die Noordlaan troffen agenten omstreeks 4.10 uur maandagmorgen de auto aan, die zonder linkervoorband – op de velg – passeerde. De chauffeur, de 44-jarige man J.M. uit Zedelgem reed onder invloed van alcohol en legde een positieve ademtest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.
Hetzelfde gebeurde met het rijbewijs van P.S. (50) uit Torhout. Die man reed om 4.15 uur maandag op de Aartrijkestraat in Torhout. Hij reed onder invloed van alcohol en legde een positieve ademtest af.

Nieuw dorpshuis De Pasterelle in Loppem

LOPPEM, ZEDELGEM ● Met het dorpshuis De Pasterelle heeft Loppem een nieuw lokaal dienstencentrum van het OCMW. Dat was eerder al het geval in Zedelgem met dienstencentrum De Braambeier en in Aartrijke met Jonkhove. De Pasterelle kreeg onderdak in de vroegere onderpastorie in de Ieperweg. De vrije basisschool Sint-Maarten, het Jeugdmuziekatelier, 't Wit Huis en een aantal plaatselijke verenigingen zorgen voor een dagelijks aanbod met cafetaria, een boodschappendienst, de minder mobielencentrale, het wassalon en evenementen. Mensen kunnen er elke werkdag terecht.

Containerwagen ramt muur van binderij

OOSTKAMP ● Op de industriezone Kampveld langs de Handelsstraat in Oostkamp stutte de brandweer maandag de muur van het gebouw van boekbinderij IBW, die was aangereden door een afvalcontainer. De chauffeur van de containerwagen reed om 15.45 uur weg uit het bedrijfsgebouw. De container werd omhooggehaald, terwijl de vrachtwagen vooruitreed. De container sloeg tegen de muur, die dreigde in te storten. De muur werd gestut. Niemand raakte gewond.

Bijna 1.000 treinreizigers geëvacueerd

BEERNEM ● Nadat iemand zich zondagavond omstreeks 19 uur van het leven beroofde vlakbij het station van Beernem, viel het treinverkeer in de buurt stil. Op een trein die vertrok uit Brugge kwamen 600 dagtoeristen vast te zitten. De trein kon terugkeren naar Brugge. Op de trein die het slachtoffer aanreed, zaten 350 passagiers. Die trein kwam tot stilstand buiten het station van Beernem. De trein werd geëvacueerd en de mensen werden met vervangbussen naar Brugge gebracht. Hoewel nog een urgentiehelikopter ter plaatse kwam, kon er voor het slachtoffer geen hulp meer baten. In de nacht van woensdag op donderdag werden ook al reizigers uit een treinstel geëvacueerd aan het station van Beernem. Toen werd ook iemand door de trein gegrepen. Omdat het al na middernacht was, zaten er hooguit een tiental mensen op die trein en was er amper hinder voor andere stellen.

Huis in aanbouw leeggeroofd

TORHOUT ● Zondagmiddag omstreeks 12.40 uur werd de inbraak opgemerkt in een woning langs de Kruiskensstraat in Torhout. De daders probeerden in het huis in aanbouw binnen te raken door de schuiframen langs achteren open te pramen. Toen ze daar niet in slaagden, forceerden ze een raam aan de zijkant van de woonst en raakten daarlangs binnen. Alle elektrische toestellen werden meegenomen en ingeladen in een voertuig dat de dader aan de achterzijde van de woning geparkeerd hadden. Het labo van de federale gerechtelijke politie kwam ter plaatse om naar sporen van de daders te zoeken.

Toerismekantoor en bib in Schepenhuys

OEDELEM, BEERNEM ● Zaterdag ging het vernieuwde Schepenhuys van Oedelem bij Beernem weer open. Het Schepenhuys heeft er al een lange en rijke geschiedenis op zitten. Het gebouw, een rechtbank, werd in 1632 opgetrokken op de Markt van Oedelem. Het werd vervolgens een herberg met logies, het politiekantoor met logies, maar dan van een andere aard en achter tralies, en ook het gemeentehuis van Oedelem. Na de recente restauratie werd de benedenverdieping gereserveerd voor de toeristische dienst, de eerste verdieping voor de bibliotheek en de zolder als de polyvalente zaal De Vliering.

7.546 te snel op vier maanden tijd

AARTRIJKE, ZEDELGEM ● Sinds de installatie, vorig jaar, van de trajectcontrole op de Noordstraat in Aartrijke bij Zedelgem is het aantal bekeuringen op snelheid spectaculair toegenomen. Op amper vier maanden tijd werden 7.546 bestuurders beboet voor te snel rijden. De trajectcontrole vindt plaats op het recht stuk weg van 1.400 meter tussen Aartrijke en Jabbeke. Er mag 70 kilometer per uur gereden worden. Maar jarenlang gebeurden er in de straat erg zware ongevallen. Dat aantal ongevallen liep sterk terug sinds de trajectcontrole er wordt toegepast. Op vier maanden tijd werden er 364.000 bestuurders gecontroleerd. 7.546 reden er te snel, wat slechts ‘2,16’ procent is.

Weer twee wagens leeggeroofd

TORHOUT, ZEVEKOTE, SNAASKERKE, GISTEL ● In Torhout werden zondag twee wagens leeggehaald. In de Windmolenstraat werd om 10.30 uur opgemerkt dat er uit een auto kleren en multimedia uit een auto werden gestolen. In de Landstraat bleek ’s avonds even na 21 uur een wagen leeggehaald. Onbekenden konden uit het voertuig een laptop, lederen tas, een jas en een boormachine stelen.