AL HET NIEUWS UIT
BRUGGE & DE OOSTKUST

BLANKENBERGE & ZUIENKERKE


Voorlopig vrije moordenaar steelt iPad

GISTEL, BLANKENBERGE ● De strafrechter heeft de 29-jarige Jarrik Pauwelyn veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor de diefstal van een iPad. Pauwelyn werd in 2010 tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op Johan 'Jan' Roose in Blankenberge op 16 februari 2007. Hij stak hem eerst neer en wurgde hem vervolgens omdat Roose te veel seksuele avances maakte. Na minder dan zes jaar, eind februari 2016, kwam Pauwelyn vervroegd voorwaardelijk vrij nadat hij werk vond in restaurant 't Paviljoentje in de Mosselstraat in Gistel. Enkele dagen later, op 26 februari, bleek de iPad van de zaakvoerder van dat restaurant verdwenen en werd kort daarom gevonden onder een auto, waar Pauwelyn vlak naast stond. Die ontkende eerst, maar bekende later de diefstal. Zijn voorwaardelijke vrijheid werd herroepen, maar hij heeft ondertussen nieuw vast werk en werd weer in halve vrijheid gesteld.

Jongen van 7 aangereden op de zeedijk

BLANKENBERGE ● Zaterdagmiddag raakte een 7-jarige jongen gewond bij een aanrijding op Zeedijk van Blankenberge. De jongen uit Blankenberge liep, ter hoogte van een speelhal en minigolf, de straat over en werd door de traag rijdende wagen gegrepen. Het kind werd vooral gewond in het gezicht en werd naar het AZ Sint-Jan in Brugge gebracht.

Vrijspraak voor man die 13-jarige belaagde

BLANKENBERGE, BRUGGE ● Een man van 20 jaar uit Blankenberge die een 13-jarig meisje op Instagram vroeg naar naaktfoto's en seks, werd door de rechter vrijgesproken. De man had nochtans bekend en de bewijzen werden gevonden, nadat de moeder van het 13-jarige meisje de voorstellen eind 2015 vond de iPad van het gezin. De berichten waren bedoeld voor haar dochter en ze had er ook op geantwoord dat ze nog maar 13 was. De moeder legde klacht neer en de man werd gearresteerd en vervolgd voor belaging, maar de rechter sprak hem vrij, omdat de moeder niet expliciet vroeg om de man te vervolgen. Dat moet niet langer sinds een wetswijziging van 26 maart 2016, maar de klacht dateert van daarvoor. Het parket kan nog in beroep gaan.

Walvis zwemt voor Vlissingen en Oostkust

KNOKKE-HEIST, BLANKENBERGE, ZEEBRUGGE, VLISSINGEN ● Maandagavond zwom voor de kust van Vlissingen de Groenlandse walvis, die al eerder gezien werd voor de kust van Middelkerke, Nieuwpoort en Oostende. Het zeezoogdier zwom maandag in de zuidelijke richting van Knokke-Heist, Zeebrugge en Blankenberge. De Nederlandse organisatie Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren Zuid (EHBZ) kon aan boord van een reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij bevestigen dat het om een Groenlandse walvis ging en zonder twijfel over die welke een week eerder voor de kust van Middelkerke zwom. De walvis, die een visnet rond een gedeelte van de staart hangen heeft, zwom erg dicht tegen het strand van Vlissingen aan. Van op het strand werden er zelfs beelden van de walvis genomen. Volgens EHBZ is het dier twintig meter lang en volwassen.   

Moordenaar fietser vermoordde ook moeder

BLANKENBERGE, ZEEBRUGGE ● De 42-jarige Oliver B. heeft bekend dat hij vorige week de 49-jarige Norbert Bocher uit Blankenberge langs het jaagpad in Zeebrugge heef vermoord. Bocher kreeg één kogel door het hoofd gejaagd. Hij leefde nog toen een groep mountainbikers hem dinsdagavond vond. De Duitser Oliver B. handelde uit wraak. Hij had Bocher aangesproken om pillen te bekomen die zijn terminaal zieke moeder Renate Bolte – een 71-jarig Duits schrijfster - moesten doen inslapen. De vrouw, die zelf om haar dood verlangde, werd enkel suf door de pillen, maar stierf niet. Daarom nam hij woensdagmorgen een mes en vermoordde daarmee de vrouw in haar huis in de Koninginlaan in Blankenberge. Vervolgens ging hij langs het jaagpad Bocher, bij justitie gekend voor drugssmokkel en -dealen van eind de jaren 1990 en begin 2000, vermoorden en keerde vervolgens terug naar het huis om er brand te stichten en de moord te verdoezelen. De dader vluchtte telkens en zou daarna in de buurt hebben rondgezworven.

Dodelijke brand Blankenberge aangestoken

BLANKENBERGE ● Bij een felle brand, woensdagmorgen vroeg, kwam een vrouw van 71 jaar om in haar appartement op de Koninginlaan in Blankenberge. Volgens de branddeskundige van het West-Vlaams parket werd de brand opzettelijk aangestoken. Het vuur ontstond omstreeks 5.30 uur. De brandweer was nochtans snel ter plaatse, maar kon de bejaarde bewoonster niet meer redden.

De Nachtegaal en Koolhofput vernieuwd

DE PANNE, OOSTENDE, NIEUWPOORT, KNOKKE-HEIST, BLANKENBERGE ● Het West-Vlaams provinciebestuur zal investeren in een aantal provinciale domeinen aan zee, die ware trekpleisters zijn. Het bezoekerscentrum van De Nachtegaal in De Panne wordt vernieuwd. De tentoonstelling wordt er hedendaagser. De investering bedraagt 900.000 euro. In provinciedomein Raversyde wordt in 2017 de Batterij Aachen verder gerestaureerd. Er wordt ook een nieuwe toeristische wandeling gerealiseerd, die volledig toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Vorig jaar telde dat oorlogsdomein 136.000 bezoekers. De kosten van de werken bedragen 1,88 miljoen euro. Er wordt 1,3 miljoen euro gestopt in het natuur- en recreatiegebied De Koolhofput in Nieuwpoort. In 2018 wordt er een uitkijkpunt opgetrokken en wordt ook het hinterland aan de waterplas gekoppeld. Wandelaars zullen volledig rond de Koolhofput kunnen stappen. Die realisaties kosten 1,3 miljoen euro. In het Zwin Natuur Park wordt een zonneterras gebouwd en worden er speelnesten aangelegd. Die werken kosten 75.000 euro. Er wordt in het provinciedomein Zeebos in Blankenberge een vogelkijkhut opgetrokken. Die kost 70.000 euro.

Twee zeehondenpups aangespoeld

BLANKENBERGE, DE HAAN ● In De Haan en Blankenberge spoelde donderdag telkens een zeehondenpup aan. De twee zijn de eerste jongen van dit seizoen. De ene pup is een grijze zeehond. Het mannetje is bijna een maand oud en strandde uitgeput. De tweede, een vrouwtje weegt 13,6 kilogram en veel lichter van vacht. Sinds het diertje aanspoelde op het strand van De Haan huilt ze aanhoudend omdat ze zo snel haar moeder kwijtraakte. De twee zeehondjes worden samen met de laatste zes pups van deze zomer verzorgd. De zes worden op 24 december vrijgelaten. De nieuwste dieren moeten nog drie tot vier maanden verzorgd worden.

Waalse bromfietsdieven betrapt

KNOKKE-HEIST, DAMME, ZEEBRUGGE, BLANKENBERGE # De politie van de zone Damme/Knokke-Heist heeft dinsdag de 23-jarige L.B. en 33-jarige J.G. uit Namen op heterdaad betrapt bij het stelen van een bromfiets. Een anonieme politiewagen volgde de twee tot in Zeebrugge, waar ze zowel de gestolen bromfiets als een witte bestelwagen werd gevonden. Tijdens het onderzoek bleek dat de witte bestelwagen op het moment van de diefstal tegen lage snelheid passeerde en meerdere keren voorbijreed. Dezelfde bestelwagen was eerder te zien op camerabeelden bij bromfietsdiefstallen in Knokke-Heist, Blankenberge en Zeebrugge. De twee komen dan ook in aanmerking voor verschillende bromfietsdiefstallen en zullen zich binnenkort voor de strafrechtbank moeten verantwoorden.

Fietser gegrepen door gedrogeerd chauffeur

BLANKENBERGE # De 61-jarige Ronny Soenen uit Blankenberge kwam in het Spaanse Roses om het leven bij een verkeersongeval. De man maakte een fietstocht tijdens de laatste vakantiedag, die hij met zijn vrouw Anne Lambert (59) doorbracht in de badplaats, toen hij werd gegrepen door een Porsche Cayenne. De sporen van de klap waren duidelijk zichtbaar op de voorruit van de sportieve wagen. De 38-jarige Franse bestuurder van de Porsche bleek onder invloed van drugs en reed veel te snel.

Zeehondenponton aan oude sluis

BLANKENBERGE # De bouw van een zeehondenponton ter hoogte van de oude sluis in Blankenberge kreeg van iedereen groen licht. Het ponton wordt wellicht gerealiseerd op de hoek van het oude sashuis en de oude sluizen en niet aan de Pekelput, zoals aanvankelijk gepland. Sea Life Blankenberge zal zorgen voor een informatiebord waarom toeschouwers ook aangemaand worden de zeehonden niet te voederen of aan te raken.

Bouw nieuw zorghotel gaat van start

ZUIENKERKE # In november begint de bouw van het zorghotel op het domein Polderwind in Zuienkerke. Het Rode Kruis bouwt er het eerste zorghotel voor 92 zorgbehoevende en zieke verblijvers. Vorig jaar werd de eerste steen gelegd van het bouwproject. Het bouwen zelfs zal een jaar duren. De kostprijs van het zorghotel wordt geraamd op 8,9 miljoen euro.

Verzekering laat baby’s nog niet toe

BLANKENBERGE # De reuzenbaby’s die al sinds 2007 het Casino van Blankenberge sierden zijn nog altijd niet terug. Eén van de beelden viel in januari naar beneden tijdens een storm en de twee andere werden toen ter controle weggehaald. De verzekeringsmaatschappijen moeten tot een akkoord komen, vooraleer de werken van kunstenaar David Cerny teruggeplaatst mogen worden. Tot dan worden ze opgeborgen bij de technische dienst.

Duo dat man neersloeg ontkent

BLANKENBERGE # De strafrechter oordeelt op 25 oktober over de 30-jarige A.V. en diens 23-jarige kompaan M.V. De gemeenschap vordert negen en zeven maand gevangenisstraf tegen de twee. Ze worden ervan verdacht op 3 augustus 2015 de 60-jarige Jozef Vermeir te hebben toegetakeld. Omdat hij voor twintig procent huishoudelijk ongeschikt werd, vordert de man 25.000 euro schadevergoeding. Hij durft amper nog buiten te komen. Het duo bleef lange tijd spoorloos. Vermeir uit Blankenberge stond 3 augustus vorig jaar een sigaret te roken langs de Wetstraat in Blankenberge, toen hij werd aangereden door een skater. De man viel, stond recht en riep de skater toe dat hij wat beter moest oppassen. Daarop stopte een tweede op een fiets, die Vermeir sloeg met een fietsslot. De man liep schade op aan de knie en schouder. A.V. ontkent, M.V. bleef afwezig op het proces.

12 maanden voor dealen op festival

BLANKENBERGE # De strafrechter in Brugge heeft een 33-jarige man uit Brussel veroordeeld voor het dealen van verdovende middelen op het festival Beachland in Blankenberge, afgelopen zomer. De man werd betrapt aan de ingang van het festivalterrein met 31 xtc-pillen en andere drugs bij zich. Hij werd tot twaalf maanden gevangenisstraf en 6.000 euro boete veroordeeld.