AL HET NIEUWS UIT
DE MIDDENKUST

BREDENE, DE HAAN


Vandalen vernielen tuinhuisje

JABBEKE ● Langs de Mosselstraat in Jabbeke sloegen in de nacht van woensdag op donderdag vandalen toe. In een bosgebied, waarin verschillende tuinhuisjes staan, werd één van die tuinhuisjes vernield. Het voorpaneel werd losgerukt. Van de dader of daders ontbreekt elk spoor.

Maandenlang rijverbod voor makelaar

NIEUWPOORT, BREDENE ● De 60-jarige makelaar in immobilliën Ronny L. uit Nieuwpoort werd door de politierechter in Brugge veroordeeld tot een rijverbod van een jaar en drie maanden gekregen. De man moet ook 7.500 euro boete betalen en zijn theoretisch en praktisch rijexamen terug afleggen. L. werd dinsdag voor de 25ste keer veroordeeld door de politierechter, dat naast 5 veroordelingen door een strafrechter. Op 11 mei 2016 merkten agenten in Bredene dat de Opel Astra van de zestiger verkeerd geparkeerd stond. De agenten lieten L. de auto in de garage zetten en wachtten hem op. Hij kwam echter niet terug, maar was gevlucht omdat hij geen rijbewijs had – het was ingetrokken bij een eerdere veroordeling – en de wagen niet verzekerd noch gekeurd was. Toen een gerechtsdeurwaarder de inboedel van Ronny L. kwam opladen en bijstand van de politie vroeg, bleek dezelfde wagen daar op 18 augustus 2016 weer te staan. L. was er huisraad in aan het laden.

Boerenzwaluwen zijn terug uit de Sahara

DE HAAN, KNOKKE-HEIST, ZEEBRUGGE, BRUGGE ● De boerenzwaluw is terug! Boerenzwaluwen, dat kwetterende blauwzwarte vogeltje met lange staartpunten dat dartel boven steden, dorpen en te velde massa’s insecten verorbert, brengt de winter door ten zuiden van de Sahara. In het voorjaar keren ze terug naar Europa, waar er weer gebroed moet worden om het nageslacht te verzekeren, zodat een volgende generatie insecten weer kan worden ingetoomd. Eén koppel met een nestje eet naar schatting één miljoen insecten op in het broedseizoen. De vliegen dagelijks zo’n 450 kilometer per dag op die voorjaarstrek, 30 tot 50 dagen lang, weliswaar mits een vijftiental dagen uitblazen tussenin. Ruim dertig jaar gaat Natuurpunt elk jaar na wanneer de eerste boerenzwaluwen er terug zijn. Meestal is dat rond 10 maart. Na een eerste verkenner, die op 4 maart in het Oost-Vlaamse Kalken toekwam, arriveerden ze in Wilsele, Averbode, Helchteren, Peer, De Haan, Knokke-Heist, Zeebrugge, Westmalle en Wuustwezel. De voorjaarstrek is volop aan de gang. Van de tjiftjaf tot de kraanvogel passeert momenteel boven onze streek.

Doek valt over Ibiza at the Beach

BREDENE ● In Bredene heeft het schepencollege beslist om niet langer samen te werken met de organisator van Ibiza at the Beach. Volgens het gemeentebestuur heeft de man zich niet aan de – vooral financiële – beloftes tegenover tal van toeleveranciers uit Bredene en daarbuiten gehouden. Er wordt een alternatief evenement opgezet.

Minst dronken chauffeurs met eindejaars

BREDENE, DE HAAN ● Tijdens de jaarlijkse BOB-campagne, van 25 november 2016 tot 30 januari 2017. werden in de politiezone Bredene/De Haan meer bestuurders dan ooit gecontroleerd. Het waren er 2.290. Door het gebruik van ‘samplingtoestellen’ kunnen meer bestuurders gecontroleerd worden op dezelfde tijd. In de zone Bredene/De Haan hadden 1,75 procent van de bestuurders te veel gedronken, het laagste percentage ooit voor de zone en lager dan gemiddeld in West-Vlaanderen en Vlaanderen.

Dubbelwoonst afgebrand

DE HAAN ● Er woedde woensdagmorgen een felle brand in een koppelwoning in de Goethelaan in De Haan. De villa – met daarin de twee woonsten – ging volledig in de vlammen op en stortte ook gedeeltelijk in. De woningen waren onbewoond. Een was net gerenoveerd, de andere pas verkocht.

Maanvis op het strand aangespoeld

DE HAAN ● Op het strand van De Haan spoelde een jonge maanvis aan. Het dier leefde nog en werd inderhaast naar Sea Life Blankenberge gebracht. De overlevingskansen van het dier dat 60 centimeter hoog is, worden niet zo hoog ingeschat. Een volwassen maanvis kan tot 3 meter lang en 4 meter hoog worden. Maanvissen zijn de zwaarste beenvissen ter wereld, en kunnen tot een paar ton wegen. De dieren zijn hoog en raken vaak in de problemen in ondiep water, door sterke stroming of door golven in de branding. Het zijn slechte zwemmers, die dan aanspoelen.

Twee zeehondenpups gestrand

BLANKENBERGE, DE HAAN ● In De Haan en Blankenberge spoelde donderdag telkens een zeehondenpup aan. De twee zijn de eerste jongen van dit seizoen. De ene pup is een grijze zeehond. Het mannetje is bijna een maand oud en strandde uitgeput. De tweede, een vrouwtje weegt 13,6 kilogram en veel lichter van vacht. Sinds het diertje aanspoelde op het strand van De Haan huilt ze aanhoudend omdat ze zo snel haar moeder kwijtraakte. De twee zeehondjes worden samen met de laatste zes pups van deze zomer verzorgd. De zes worden op 24 december vrijgelaten. De nieuwste dieren moeten nog drie tot vier maanden verzorgd worden.

Politie moet bromfietsdieven weer vrijlaten

WENDUINE, DE HAAN # Een inwoner van Wenduine belde dinsdag omstreeks 22.30 uur de politie van de zone Bredene/De Haan om te melden dat twee mannen een bromfiets aan het stelen waren in de Coppietersstraat in Wenduine. Een interventieteam snelde ter plaatse en kon op aanwijzen van de getuige twee mannen aantreffen die een bromfiets voortduwden in de nabijgelegen Kerkstraat. Toen die twee de agenten zagen, lieten ze de bromfiets vallen en probeerden te ontkomen, maar werden ingerekend. Het waren een 37-jarige Roemeen en een 32-jarige Oekraïener. Ze hadden de bromfiets gestolen in de Raadhuisstraat, nadat ze het slot forceerden. Aan de hand van de nummerplaat kon de bromfiets aan de eigenaar terug bezorgd worden. Na het onderzoek door de politie werden de twee woensdagmorgen al door de Procureur des Konings van West-Vlaanderen in Brugge vrijgelaten. Ze zullen zich later voor de strafrechter moeten verantwoorden als ze er ondertussen niet van onder muizen. De politie van Bredene/De Haan benadrukt dat ze toch blij is dat de buurtbewoner alarm sloeg.