AL HET NIEUWS UIT
BRUGGE & DE OOSTKUST

BRUGGE& ZEEBRUGGE


Uittocht gestart voor Izquierdo

BRUGGE ● Norman Capuozzo, de manager voetballer José Izquierdo zegt dat Izquierdo wellicht voor 15 juli naar een andere club vertrekt. Hoewel Izquierdo het de jongste maanden bij Club Brugge wat moeilijker had om te scoren, deed hij dat meteen tijdens zijn eerste interland tegen Kameroen. Dat heeft de interesse in de speler aangewakkerd. De manager spreekt zich ook uit over een transfersom en heeft 20 miljoen euro voor ogen. 

Partner aangehouden voor doodslag vrouw

ZEEBRUGGE, BRUGGE ● De onderzoeksrechter in Brugge heeft de 32-jarige man D.J. uit Zeebrugge aangehouden op verdenking van doodslag op zijn 33-jarige partner J.I. De twee woonden samen in een appartement langs de Noordhinderstraat bij de vismijn van Zeebrugge. Man (32) aangehouden voor doodslag op vriendin in Zeebrugge. Daar kwam de vrouw zaterdagavond in mysterieuze omstandigheden om het leven.

Fietsster gegrepen door vrachtwagen

ZEEBRUGGE ● Een vrouw van 57 jaar uit Ranst raakte zaterdagmiddag omstreeks 12.15 uur zwaargewond toen ze door een trekker met oplegger gegrepen werd. De fietsster reed langs de Kustlaan in de richting van de Graaf Visartsluis toen ze, ter hoogte van de Kapitein Fryattstraat, gegrepen werd door de vrachtwagen die rechtsaf sloeg. De vrouw kwam onder de truck terecht en werd door de brandweer bevrijd. Ze werd met zware verwondingen aan de benen naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval is te wijten aan de dode hoek in de spiegel van de chauffeur.

Walvis zwemt voor Vlissingen en Oostkust

KNOKKE-HEIST, BLANKENBERGE, ZEEBRUGGE, VLISSINGEN ● Maandagavond zwom voor de kust van Vlissingen de Groenlandse walvis, die al eerder gezien werd voor de kust van Middelkerke, Nieuwpoort en Oostende. Het zeezoogdier zwom maandag in de zuidelijke richting van Knokke-Heist, Zeebrugge en Blankenberge. De Nederlandse organisatie Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren Zuid (EHBZ) kon aan boord van een reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij bevestigen dat het om een Groenlandse walvis ging en zonder twijfel over die welke een week eerder voor de kust van Middelkerke zwom. De walvis, die een visnet rond een gedeelte van de staart hangen heeft, zwom erg dicht tegen het strand van Vlissingen aan. Van op het strand werden er zelfs beelden van de walvis genomen. Volgens EHBZ is het dier twintig meter lang en volwassen.   

Patrouille merkt gauwdievegges op

BRUGGE ● Zaterdag, rond de middag, werden in het centrum van Brugge twee gauwdievegges betrapt. Uitgerekend een politieploeg tegen gauwdiefstallen zag hoe iemand een lege portefeuille in een vuilnisbak gooide. Ondertussen wilde een tweede bij dezelfde groep Aziatische toeristen haar slag slaan. Toen de twee de politie in de gaten kregen, sloegen de vrouwen nog tevergeefs op de vlucht. Beide verdachten hadden bij hun arrestatie geld op zak, er wordt onderzocht of ze nog voor andere feiten in aanmerking komen. De twee vrouwen van 29 en 41 jaar oud uit het vroegere Joegoslavië werden door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden, maar blijven de diefstal ontkennen.

Agenten op de rooster voor schietpartij

DE PANNE, KOKSIJDE, VEURNE, BRUGGE ● In opdracht van de onderzoeksrechter in Brugge onderzoekt het Comité P of twee agenten van de politiezone Westkust een fout hebben gemaakt bij het achtervolgen en vuren op een 53-jarige Fransman, op 8 januari in De Panne. De Fransman werd in de romp geschoten en werd met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Die Fransman werd inmiddels aangehouden en wordt verdacht van poging tot doodslag. Hoewel hij ons land niet binnen mocht werd hij toch door een nummerplaatcamera opgemerkt in Koksijde. Toen een motorrijder van de politie hem zag op de parking van Carrefour in Koksijde, vluchtte de chauffeur omdat hij er tabak had gestolen. De politie zette de achtervolging in en de bestuurder gaf de indruk agenten te willen aanrijden bij een versperring in De Panne. In de Kerkstraat in De Panne schoot een agent hem in de borst. Er wordt nu onderzocht of dat echt nodig was. Als blijkt van niet, kunnen de agenten voor de strafrechter gedagvaard worden.

Man op retromotor meegesleurd door truck

ZEEBRUGGE, BRUGGE, KNOKKE-HEIST ● Een 30-jarige man uit Knokke-Heist kwam dinsdagmorgen omstreeks 9.30 uur om het leven op de Isabellalaan in Zeebrugge. De man reed er met zijn retromotor en werd gegrepen door een Litouwse trekker met oplegger. Het slachtoffer werd over een afstand van 150 meter meegesleurd en overleed ter plaatse. Volgens de verkeersdeskundige van het West-Vlaams parket verleende de trucker niet de verplichte voorrang na het kruisen van de trambedding.

Moordenaar fietser vermoordde ook moeder

BLANKENBERGE, ZEEBRUGGE ● De 42-jarige Oliver B. heeft bekend dat hij vorige week de 49-jarige Norbert Bocher uit Blankenberge langs het jaagpad in Zeebrugge heef vermoord. Bocher kreeg één kogel door het hoofd gejaagd. Hij leefde nog toen een groep mountainbikers hem dinsdagavond vond. De Duitser Oliver B. handelde uit wraak. Hij had Bocher aangesproken om pillen te bekomen die zijn terminaal zieke moeder Renate Bolte – een 71-jarig Duits schrijfster - moesten doen inslapen. De vrouw, die zelf om haar dood verlangde, werd enkel suf door de pillen, maar stierf niet. Daarom nam hij woensdagmorgen een mes en vermoordde daarmee de vrouw in haar huis in de Koninginlaan in Blankenberge. Vervolgens ging hij langs het jaagpad Bocher, bij justitie gekend voor drugssmokkel en -dealen van eind de jaren 1990 en begin 2000, vermoorden en keerde vervolgens terug naar het huis om er brand te stichten en de moord te verdoezelen. De dader vluchtte telkens en zou daarna in de buurt hebben rondgezworven.

Twee dievegges aangehouden

BRUGGE ● Zaterdag, kort na de middag, merkten agenten van de Brugse politie tijdens een patrouille in het kader van winkel- en gauwdiefstallen. In een winkel in de Steenstraat merkten de agenten twee vrouwen, die de indruk wekten dat ze winkelden. Aan de hand van hun gedrag meende de politie dat het duo met andere bedoelingen naar Brugge gekomen was. De twee vrouwen werden onderschept en bleken in aanmerking te komen voor een diefstal en een poging tot diefstal, een week terug, op dezelfde plaats. Ze maakten er een portefeuille van een klant buit. De twee vrouwen van 45 en 32 jaar en van Bulgaarse nationaliteit werden gearresteerd en zondag door de onderzoeksrechter in Brugge aangehouden.

Boer die over snelweg reed vrijgesproken

ARDOOIE, HOUTHULST, BRUGGE ● De 74-jarige landbouwer R.L. uit Houthulst, die in november 2015 door de wegpolitie betrapt werd toen hij met zijn tractor over de snelweg E403 reed, werd door de politierechter in Brugge vrijgesproken. De man reed uiteraard een stuk trager dan de verplichte 70 kilometer per uur. Meer tijdens het pleidooi bleek dat er op dat moment een ongeval gebeurd was op de brug over de E403 in Ardooie, waardoor de man met zijn tractor door de politie via de snelweg werd afgeleid. Even verderop werd hij door een andere politiedienst bekeurd.

Populieren langs Damse Vaart beschermd

DAMME, BRUGGE, KNOKKE-HEIST ● Vlaams minister-president en minister van Erfgoed Geert Bourgeois heeft de bijna 5.000 populieren langs de Damse Vaart, tussen Brugge, Damme en Knokke-Heist beschermd als monument. Daarmee worden de beschermingen voorgezet van de meest waardevolle houtwallen, die al in 2009 voorlopig beschermd werden. De bomenrijen langs het kanaal en de dijk van de Damse Vaart zijn volgens de minister uitzonderlijk omwille van de diversiteit aan oude en recentere Canadapopulieren. De bomen accentueren de ligging van het vroeg negentiende-eeuwse kanaal tussen Brugge en Sluis. Ook esthetisch zijn de bomenrijen bijzonder met hun kromme verweerde stammen en boomkronen, die mee gebogen zijn met de wind uit zee. «De weerspiegeling van de bomen in het kanaal en de strakke belijning van de kanaaldijken maken het idyllisch plaatje helemaal af,» zegt aldus minister-president Geert Bourgeois. Uiteraard kent de Damse Vaart ook een bijzondere historische waarde, een erfenis uit de Napoleontische periode. Het kanaal werd in 1808 aangevat, onder Hollands bewind verdergezet en omstreeks 1824 afgewerkt tot aan de fortificaties voor Sluis. Ook qua toerisme moet de Vaart en meegaand de bomenrijen niet onderdoen. (foto: ©Agentschap Onroerend Erfgoed)

Vlaanderen pakt Brugse bruggen aan

BRUGGE ● Nog dit jaar wordt de Katelijnepoortbrug in Brugge vernieuwd. De brug liet het een week terug afweten. De Vlaamse overheid plant de komende drie jaar acht bruggen in Brugge te vernieuwen of renoveren. In oktober moest de Kruispoortbrug I weggenomen worden toen die het begaf. Het is nog niet duidelijk of de brug te herstellen valt, dan wel volledig moet worden vernieuwd. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wordt dat nagegaan. Dat antwoordde Weyts aan Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem. De dienst Waterwegen en Zeekanaal zal acht bruggen vernieuwen. Eerst komen de Katelijnepoortbrug en de Verbindingssluis aan de beurt. «Ook de Steenbruggebrug gaan we inspecteren,» zegt Weyts. «Maar grote investeringen doen we daar niet meer, omdat we een nieuwe brug willen bouwen in 2018.» Ter hoogte van de Dampoortsluis zijn er drie bruggen. Uit een inspectie blijkt dat er volgend jaar aanpassingswerken nodig zijn. De fiets- en voetgangersbrug aan de Canadabrug wordt dan ook gerenoveerd en gaat weer open. De Conzettbrug wordt na de zomer van 2017 aangepakt, de Bombardierbrug in 2018 en het jaar daarop de IJsputbrug. De Brugse bruggen gaan jaarlijks tot 3.500 keer open en dicht om schepen door te laten.