AL HET NIEUWS UIT
VEURNE EN DE WESTKUST

DE PANNE, KOKSIJDE EN NIEUWPOORT


Inbrekers vluchten zonder buit

KOKSIJDE ● In de nacht van woensdag op donderdag vingen inbrekers in Koksijde tot twee keer toe bot en sloegen telkens op de vlucht. Omstreeks 22.30 uur vluchtten ze weg uit de Maurice Roelantslaan. Ze waren er de achterdeur van een woning aan het forceren toen plots het inbraakalarm in werking trad. De politie stelde braaksporen vast. In de Meridiaanstraat werd rond 23 uur effectief binnengebroken, maar de bewoner hoorde gestommel en begon te roepen. Daarop sloegen de dieven eveneens op de vlucht en konden ze geen buit maken. De politie legt een verband tussen beide zaken en voert onderzoek.

Tien nieuwe politiecamera’s op komst

DE PANNE, KOKSIJDE, NIEUWPOORT ● De politiezone Westkust, actief in De Panne, Koksijde en Nieuwpoort, voorziet 750.000 euro voor de aankoop van tien extra ANPR-camera's. De slimme camera's met nummerplaatherkenning en in staat het merk, kleur, type en volume van de wagen te herkennen, worden geplaatst op de grensovergang met Frankrijk en de afritten van de E40. De politiezone heeft nu al zes van de camera’s in gebruik.

Vier gewonden bij autocrash

DE PANNE ● In de nacht van zondag op maandag raakten vier jongeren gewond toen hun auto langs de Veurnestraat in De Panne uit de bocht ging. De wagen tolde en schoof op het dak tegen een gevel. Eén van de inzittenden raakte zelf uit het voertuig, terwijl de andere door de brandweer bevrijd werden. Ze bleven lichtgewond.

Kusttram verbrijzelt auto met Frans koppel

ADINKERKE, DE PANNE ● Op de onbewaakte tramoverweg bij de De Pannelaan in Adinkerke bij De Panne is een Franse automobiliste vrijdag omstreeks 17.30 uur zwaargewond geraakt, toen haar voertuig gegrepen werd door de kusttram. Ze is nadien in het ziekenhuis overleden. Op die overweg staan een geluidssignaal en lichten, maar zijn geen slagbomen voorzien. De 64-jarige vrouw uit het Noord-Franse Coudekerque reed er met haar partner als passagier in de richting van een hoeve op het einde van de doodlopende straat. Wellicht merkte ze de signalisatie niet op. De trambestuurder probeerde nog een noodstop uit te voeren, maar kon de zware klap niet vermijden. De auto werd ruim 20 meter meegesleurd en lag op de sporen. Aan de kant van de bestuurster kwam een stroomkabel naar beneden, die door een gespecialiseerd team van De Lijn uit Oostende moest verwijderd worden. In afwachting werd de vrouw in het autowrak verzorgd. Onder begeleiding van een urgentiearts werd ze naar het ziekenhuis Sint-Augustinus in Veurne gebracht. Ook haar partner werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De trambestuurder, die in shock was, eveneens. Op het tramstel zelf raakten een zestal reizigers gewond. Ze werden ter plaatse verzorgd door de ambulanciers van meerdere ziekenwagens en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Ook de andere passagiers werden geëvacueerd en met bussen weggebracht. Op dezelfde plaats gebeurden eerder ook al zware ongevallen. Burgemeester Vanheste van De Panne wil dringend overleg met De Lijn om de overweg beter te beveiligen. (foto sdd)

Burgemeester wil heli bij duinenbranden

ADINKERKE, DE PANNE, KOKSIJDE ● Burgemeester Ann Vanheste heeft minister van Defensie Steven Vandeput gevaagd of de NH90-helikopter, gestationeerd op de luchtmachtbasis van Koksijde, kan worden ingezet bij bos- en duinenbranden aan zee. De parlementaire vraag kwam er na een brand, maandag in het natuurreservaat Krakeelduinen in Adinkerke bij De Panne. 1.000 vierkante meter duinenvegetatie ging in de vlammen op. Omwille van de moeilijke ligging kon de brandweer niet met pompwagens ot de vuurhaard rijden en moesten brandweermensen met een terreinwagen worden gebracht om het vuur met de schop uit te slaan. De helikopter van de federale politie werd gestuurd, maar daarop bleef het twee uur wachten. «Terwijl het voor de NH90 nog geen vijf minuten vliegen is,» zegt Vanheste, die aanvult dat er geen waterzak aanwezig op de luchtmachtbasis in Koksijde en ook dat de de minister telkens weer een goedkeuring moet geven voor het gebruik. Nochtans werd al in mei 2014 beslist om de heli’s in te zetten in de strijd tegen bos-, heide- en duinenbranden, en ook om daartoe voldoende waterbuckets aan te kopen.

Dieven geven zich uit voor schouwveger

NIEUWPOORT, ADINKERKE, DE PANNE ● In de Arsenaalstraat in Nieuwpoort werd maandagmorgen een een vrouw bestolen door twee mannen die zich uitgaven voor schouwvegers. Het duo belde aan bij de nietsvermoedende bewoonster en stelde dat ze de schoorsteen zouden nakijken. Terwijl één van hen de vrouw afleidde, ging de andere op zoek naar geld. Ze maakten een aanzienlijke buit en sloegen daarna op de vlucht. Waarschijnlijk sloegen de twee eerder ook al toe in de Pannelaan in Adinkerke bij De Panne. Daar werden op dezelfde manier juwelen gestolen bij een 70-jarige vrouw.

Motorrijder overleden in het ziekenhuis

VEURNE, KOKSIJDE ● Een 40-jarige motorrijder uit Koksijde overleed in het ziekenhuis na een ongeval, donderdag, in de Duinkerkestraat in Veurne. De motorrijder reed er in de richting van Veurne toen hij frontaal in aanrijding kwam met een wagen. De motorrijder werd van de motor geslingerd en smakte tegen een paal. Onder begeleiding van een urngentieteam werd de man gereanimeerd en zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij donderdagavond overleed.