HET NIEUWS UIT
DE MIDDEN- EN OOSTKUST

GISTEL, ICHTEGEM EN OUDENBURG


Veel kritiek op sproeiverbod voor gewassen

DIKSMUIDE, GISTEL, ICHTEGEM, JABBEKE, KOEKELARE, MIDDELKERKE, NIEUWPOORT, OOSTENDE, OUDENBURG ● De aanhoudende droogte leidt tot een uitzonderlijk laag waterpeil in heel wat waterlopen. Er is, sinds enkele weken, een uiterst beperkte of vaak geen toevoer van water en de voorspellingen laten niet uitschemeren dat die er snel komt. De lage waterstanden worden niet alleen veroorzaakt door de uitblijvende neerslag, maar ook door het oppompen van beekwater door landbouwers of andere bedrijven voor de watervoorziening van hun dieren, het irrigeren van hun velden of gebruik in hun werking. Nadat de provinciegouverneur van West-Vlaanderen al een oppompverbod had opgelegd uit de waterlopen van het IJzerbekken en Waterwegen en Zeekanaal NV verbood te bevloeien via de watercaptatiepunten op de bevaarbare waterlopen in dat IJzerbekken, werd ook een oppompverbod uitgevaardigd in de Middenkustpolder. Er mag geen water meer worden opgepompt uit de openbare waterlopen, bekkens en vijvers op het grondgebied van Diksmuide, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostende en Oudenburg of grote delen daarvan. Het totale net van onbevaarbare waterlopen bedraagt er 587 kilometer. Er zijn uitzondering voor het pompen door de hulpdiensten, weidepompen voor drinkwater voor dieren en – als er een vergunning werd afgeleverd - water voor gewasbescherming en individuele bevoorrading van dieren. Er komt veel kritiek op de maatregelen, vooral omdat heel wat gewassen net nu nood hebben aan water.  

Fotografe stelt Oudenburgenaars tentoon

OUDENBURG Dit jaar werkte documentaire fotografe Katrien Orlans aan een reeks van 14 krachtige zwart-witportretten van inwoners van Oudenburg. De jongste inwoner werd gefotografeerd toen ze amper 6 uur oud was, de oudste was op het moment van het portret 106. Op 2 juli 2017, bij de start van de zomervakantie, wordt de expo geopend op het binnenplein van de Abdijhoeve in Oudenburg. De tentoonstelling loopt tot en met 23 juli 2017 en is gratis te bezichtigen. Bij de expo hoort een boekje met verhalen van of over de 14 geportretteerde inwoners. Het boekje is te verkrijgen in het Romeins Archeologisch Museum (RAM) en op het stadhuis en kost 5,00 euro. Bij de foto’s worden ook beelden opgesteld van de Oudenburgse kunstenares Mia Moreaux.

Huishoudhelpers Plumoo in de bloemetjes

GISTEL ● Jaarlijks staat op 20 juni de Dag van de Schoonmaak op de kalender. Meer dan 200.000 vrouwen en mannen werken in ons land als schoonmaker, als conciërge, ruitenwasser, schoonmaker in bedrijven, scholen, hotels, op straat, in ziekenhuizen, stations, en als huishoudhulp. Een zwaar beroep dat dikwijls eens ondergewaardeerd wordt. Dat benadrukte in Gistel voorzitter Michel Vincke van het dienstenchequebedrijf Plumoo. Het dienstenbedrijf werd in 2008 opgestart en stalt vandaag meer dan 90 mensen te werk, vooral in Gistel, Zevekote, Snaaskerke, Moere, Westkerke, Oudenburg en Eernegem. Jaarlijks, rond die 20ste juni, nodigt het bestuur van Plumoo dan ook al die huishoudhulpen uit voor een informatieve ochtend, gevolgd door een lekker aperitief, barbecue, dessert en vooral leuke losse babbel. (foto ang)

Onderzoek naar benadering van 15-jarige

EERNEGEM, ICHTEGEM ● Amy C., een meisje van 15 jaar uit Eernegem bij Ichtegem, heeft verklaard dat ze woensdag omstreeks 14.30 uur langs de Westkerkestraat, tussen Eernegem en Westkerke, werd benaderd door een man, die haar in ruil voor 50 euro om seks vroeg. Amy C. reed met de fiets in de richting van Westkerke, toen er ter hoogte van de kerk in Eernegem iemand achter haar kwam rijden. De man droeg een opvallend oranje t-shirt met een opschrift van KLJ. Hij wilde haar wat vragen, maar werd eerst genegeerd. Een eind verder, in het onbewoond stuk straat, vroeg hij de leeftijd van de tiener. Toch vroeg hij de 15-jarige of ze wat wilde bijverdienen en seks met hem wilde. Amy C. zegt dat ze daarop haar vriendje kon bellen, die toegesneld kwam. Daarop vluchtte de man. Er werd klacht neergelegd bij de politie van de zone Kouter, die een onderzoek begon.

Fietsers laten fiets massaal labelen

ICHTEGEM, EERNEGEM, BEKEGEM ● In Ichtegem, Eernegem en Bekegem kwamen liefst 90 fietsers met hun fiets langs voor het labelen van de tweewieler. Gelabelde fietsen dragen het rijksregisternummer van hun eigenaar. Bij het terugvinden wordt de eigenaar feilloos gevonden.

Wesp speelt padelspeler in de keel

GISTEL, OOSTENDE ● Tijdens een padeltornooi in Gistel kreeg een speler van de Ostend Padel Club dinsdag omstreeks 19.10 uur een wesp in de keel. Die begon te zwellen, waardoor de sportman geen adem meer had. De man werd gestabiliseerd door omstanders en de ambulanciers van de Gistelse brandweer. De speler werd met de urgentiehelikopter naar het AZ Sint-Jan in Brugge overgevlogen. Hij is aan de beterhand.

Acantus: 1.300 illegale puppy’s verkocht

OUDENBURG ● De 60-jarige J.G., de zaakvoerder van de hondenfokkerij Acantus in Oudenburg, werd door de strafrechter veroordeeld voor het illegaal invoeren van hondenpuppy’s uit het Slovakije en die hier te slijten als rasdieren. De rechter veroordeelde de man tot 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, 6.000 euro boete en verklaarde ruim 300.000 euro winsten verbeurd, waarvan er effectief 75.000 euro moet worden opgehoest. Het was het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen dat in oktober 2012 signalen kreeg van de illegale import van puppy's uit Slovakije. De praktijken zouden al vier jaar aan de gang geweest zijn. De man had geen certificaten van de gezondheid van de dieren, originele paspoorten of aankoopfacturen en lichtte zo zijn klanten uit winstbejag op.

Biljarttornooi in Dorpshuis «De Ster»

ICHTEGEM ● In het lokaal dienstencentrum De Ster komen er van maandag tot vrijdag elke voormiddag enthousiaste senioren een potje biljarten. In principe zijn de ontmoetingen puur voor de spelvreugde. Toch groeide het idee om een heus biljarttornooi te organiseren. Zes mannen namen het tegen elkaar op en de eerste drie winnaars zouden een trofee ontvangen. Op de foto van links naar rechts: Attila Kovàcs, Vandendriessche Willy, De Smet Freddy (winnaar), Dejaegher Maurice (2de plaats). Op foto ontbreken: André Vanoverbeke (3de plaats) en Jacques Lingier. Iedereen is welkom om af en toe wat biljart te komen spelen. Dat kan van maandag tot vrijdag van 10 tot 12 uur of van 13.30 tot 16.30 uur in de Foyer van Dorpshuis De Ster in de Engelstraat 54 in Ichtegem.