AL HET NIEUWS UIT
BRUGGE & DE OOSTKUST

KNOKKE-HEIST & DAMME


Roemeense verdachte aangehouden

KNOKKE-HEIST ● 150 handtassen, die bij een ramkraak – in de nacht van dinsdag op woensdag – gestolen werden in de winkel van Louis Vuitton in de Kustlaan in Knokke-Heist werden teruggevonden in een vluchtauto. Een 35-jarige man van Roemeense origine werd gearresteerd en vervolgens door de onderzoeksrechter in Brugge aangehouden. Twee andere verdachten blijven spoorloos. Dezelfde daders sloegen ook toe in de juwelenzaak Colman. Daar maakten ze geen buit, maar richtten een enorme ravage aan. In afwachting van het leveren van nieuwe veiligheidsdeuren en -mechanismen houden bewakers dag en nacht de wacht voor de zaak.

8.300 euro voor mug-heli

KNOKKE-HEIST ● Het gemeentebestuur van Knokke-Heist subsidieert ook in 2017 het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening, zeg maar de urgentiehelikopter. Knokke-Heist telt 8.300 euro steun neer.

Ravage in Louis Vuitton en juwelier Colman

KNOKKE-HEIST ● Met een terreinwagen en een Volkswagen reden ramkrakers omstreeks 3.30 uur in de nacht van dinsdag op woensdag binnen in de luxe boetiek Louis Vuitton en bij juwelier Colman. Louis Vuitton op de Kustlaan in Knokke werd helemaal leeggeroofd. De Jeep werd achtergelaten. De luxueuze juwelenzaak Colman in de Elisabethlaan lijkt een oorlogstafereel. Tot vijf keer toe reden de daders er binnen, maar slaagden er ook dan nog niet in buit te maken. Volgens ooggetuigen droegen de daders bivakmutsen en waren gewapend met sloophamers. Er zou telkens sprake zijn van drie personen, maar dat werd nog niet bevestigd. Evenmin is duidelijk of de daders konden opgespoord worden. De politie was erg snel ter plaatse en er werd een klopjacht ingezet met een politiehelikopter.

Vroegere gemeenteschool staat te koop

KNOKKE-HEIST ● Notaris Thomas Dusselier uit Knokke-Heist zal op 20 april in de raadzaal van het stadhuis op het Alfred Verweeplein in Knokke-Heist overgaan tot de openbare verkoop van de vroegere gemeenteschool Zevenkote in Knokke-Heist. De gebouwen staan al leeg sinds de verhuis van de schoolactiviteiten naar de nieuwe campus De Pluim. De 3.600 vierkante meter grote site Zevenkote ligt langs de bosrand in de Eikenlaan, vlakbij het Oosthoekplein in het Zoute.

Walvis zwemt voor Vlissingen en Oostkust

KNOKKE-HEIST, BLANKENBERGE, ZEEBRUGGE, VLISSINGEN ● Maandagavond zwom voor de kust van Vlissingen de Groenlandse walvis, die al eerder gezien werd voor de kust van Middelkerke, Nieuwpoort en Oostende. Het zeezoogdier zwom maandag in de zuidelijke richting van Knokke-Heist, Zeebrugge en Blankenberge. De Nederlandse organisatie Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren Zuid (EHBZ) kon aan boord van een reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij bevestigen dat het om een Groenlandse walvis ging en zonder twijfel over die welke een week eerder voor de kust van Middelkerke zwom. De walvis, die een visnet rond een gedeelte van de staart hangen heeft, zwom erg dicht tegen het strand van Vlissingen aan. Van op het strand werden er zelfs beelden van de walvis genomen. Volgens EHBZ is het dier twintig meter lang en volwassen.   

Inwoners en scholieren gratis naar het Zwin

KNOKKE-HEIST ● Alle inwoners van Knokke-Heist zullen in 2017 één keer gratis het vernieuwde Zwin kunnen bezoeken. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist en Zwin Natuur Park kwamen dat overeen. Dat zal kunnen met de bon die in het gemeentelijk infoblad wordt geplaatst. Ook de leerlingen van de scholen van Knokke-Heist zullen dit jaar gratis het Zwin mogen bezoeken.

Oplegger gestolen langs Maalsesteenweg

SIJSELE, DAMME ● Op de Maalse Steenweg in Sijsele bij Damme werd in het weekend de oplegger van een vrachtwagen gestolen. De eigenaar van de oplegger merkte de diefstal van de witte trailer met rode voorkant maandag op. Op dezelfde plaats werd een maand terug een dieplader gestolen. Daar de site populair is voor het stallen van vrachtwagens, rijden vrachtwagens er regelmatig af en aan en heeft niemand acht op een diefstal.

Geen verwarming meer in Dams stadhuis

DAMME ● Damme heeft er een nieuwe attractie bij en daar komen heel veel mensen op af. De schouw van het stadhuis werd ingepalmd door een koppel verliefde ooievaars. Die broeden er hun kroost uit. In de buurt van het stadhuis lopen mensen dan ook permanent naar boven te turen en binnenin dat stadhuis mag het vuur niet meer aan, ook niet op killere ochtenden, om de dieren niet uit te roken. Na de zomer en het hopelijk vruchtbare broedseizoen wordt er in Damme nagegaan hoe de verwarming en de ooievaars kunnen samengaan.

Nieuwe sierperelaars op Diksmuidestraat

KNOKKE-HEIST ● In Knokke-Heist werden 41 nieuwe bomen geplant in de Diksmuidestraat bij het Ijzerpark. De vroegere bomen waren oude olijfwilgen, die dreigden te ontwortelen en om te vallen. Ze werden gerooid. De nieuw aangfeplante bomen zijn sierperelaars, die minder snel groeien en daardoor ook minder schaduw op de woningen in de straat werpen.

Overvallers juwelier blijven in de cel

KNOKKE ● De raadkamer in Brugge heeft beslist om de aangehouden verdachten van de gewapende overval op juwelierszaak Orologio in Knokke-Heist verder aan te houden. Op 20 juni 2016 overviel een duo de juwelierszaak langs de Kustlaan in Knokke-Heist. Ze richtten hun pistool op een werknemer en bonden hem vast. Vervolgens gingen de twee er vandoor met juwelen en horloges. De Serviër Goran P. ging binnen in de zaak en zijn landgenoot Goran G. stond op de uitkijk. Camerabeelden bewezen alles. Ook een Poolse Fransman werd vorige maand aan ons land uitgeleverd als verdachte en werd inmiddels verder aangehouden. De vierde verdachte - eveneens een Fransman – werd ook een maand langer aangehouden, zoals beide Serviërs.

Boerenzwaluwen zijn terug uit de Sahara

DE HAAN, KNOKKE-HEIST, ZEEBRUGGE, BRUGGE ● De boerenzwaluw is terug! Boerenzwaluwen, dat kwetterende blauwzwarte vogeltje met lange staartpunten dat dartel boven steden, dorpen en te velde massa’s insecten verorbert, brengt de winter door ten zuiden van de Sahara. In het voorjaar keren ze terug naar Europa, waar er weer gebroed moet worden om het nageslacht te verzekeren, zodat een volgende generatie insecten weer kan worden ingetoomd. Eén koppel met een nestje eet naar schatting één miljoen insecten op in het broedseizoen. De vliegen dagelijks zo’n 450 kilometer per dag op die voorjaarstrek, 30 tot 50 dagen lang, weliswaar mits een vijftiental dagen uitblazen tussenin. Ruim dertig jaar gaat Natuurpunt elk jaar na wanneer de eerste boerenzwaluwen er terug zijn. Meestal is dat rond 10 maart. Na een eerste verkenner, die op 4 maart in het Oost-Vlaamse Kalken toekwam, arriveerden ze in Wilsele, Averbode, Helchteren, Peer, De Haan, Knokke-Heist, Zeebrugge, Westmalle en Wuustwezel.

Populieren langs Damse Vaart beschermd

DAMME, BRUGGE, KNOKKE-HEIST ● Vlaams minister-president en minister van Erfgoed Geert Bourgeois heeft de bijna 5.000 populieren langs de Damse Vaart, tussen Brugge, Damme en Knokke-Heist beschermd als monument. Daarmee worden de beschermingen voorgezet van de meest waardevolle houtwallen, die al in 2009 voorlopig beschermd werden. De bomenrijen langs het kanaal en de dijk van de Damse Vaart zijn volgens de minister uitzonderlijk omwille van de diversiteit aan oude en recentere Canadapopulieren. De bomen accentueren de ligging van het vroeg negentiende-eeuwse kanaal tussen Brugge en Sluis. Ook esthetisch zijn de bomenrijen bijzonder met hun kromme verweerde stammen en boomkronen, die mee gebogen zijn met de wind uit zee. «De weerspiegeling van de bomen in het kanaal en de strakke belijning van de kanaaldijken maken het idyllisch plaatje helemaal af,» zegt aldus minister-president Geert Bourgeois. Uiteraard kent de Damse Vaart ook een bijzondere historische waarde, een erfenis uit de Napoleontische periode. Het kanaal werd in 1808 aangevat, onder Hollands bewind verdergezet en omstreeks 1824 afgewerkt tot aan de fortificaties voor Sluis. Ook qua toerisme moet de Vaart en meegaand de bomenrijen niet onderdoen. (foto: ©Agentschap Onroerend Erfgoed)