AL HET NIEUWS UIT
IEPER EN DE WESTHOEK

POPERINGE & VLETEREN


Huis onbewoonbaar na brand

POPERINGE ● Het heeft zondagavond gebrand in een woning in de Polenlaan in Poperinge. Het huis stond leeg en het vuur ontstond achteraan het huis. De brandweer kreeg de het vuur snel onder controle. Het huis kan niet meteen weer worden verhuurd, want het werd door de brandweer onbewoonbaar verklaard.

Jeugdzorgcentrum verhuis naar Poperinge

LOKER, HEUVELLAND, POPERINGE ● De residentiële instelling voor bijzondere jeugdzorg De Loods in Loker sluit op korte termijn de deuren. Volgens het ministerie van Gezin en Maatschappelijk Welzijn, die De Loods subsidieert, voldoet het gebouw in de Godtschalckstraat niet langer aan de normen omdat het veel te oud en te groot is. Vermits er geen alternatief werd gevonden in Heuvelland verhuist De Loods straks naar Poperinge. Tussen de ring en de Switch Road zal een nieuw gebouw worden opgetrokken voor de 42 kinderen en jongeren. In De Loods werken bijna 60 mensen.

Flink stuk minder oorlogstoeristen

POPERINGE ● Lijssenthoek Military Cemetery haalde in 2016 geen 60.000 bezoekers en Talbot House en de Dodencellen net meer dan 30.000. Een jaar eerder, in 2015 ontvingen de Dodencellen 41.000 bezoekers en Talbot House ruim 33.000. Lijssenthoek bleef toen steken op 53.000. Er waren amper grote herdenkingen in 2016 en dat speelt het toerisme parten. Het aantal bezoekers ligt een stuk hoger dan voor 2014, maar boette daarna dik 10 procent in. Dit jaar focust Poperinge zich op de Chinese arbeiders, die in de Eerste Wereldoorlog in de stad aan de slag waren. Van 1 juli tot 17 september vindt in de Gasthuiskapel de tentoonstelling «Vive Labeur» plaats en op 2 en 3 september volgt het Chinees stadsfestival «China, Back in town».

Man probeert vriendin te wurgen

VLETEREN ● De 27-jarige J.L., een man uit Vleteren, staat in Ieper terecht voor een poging tot doodslag op een vrouw, die hij eerder in de psychiatrie in Roeselare tijdens het afkicken van het drinken leerde kennen. De feiten gaan terug tot oudejaars 2015. J.L. sprak met de vrouw af om samen nieuwjaar te vieren, samen met de vriend van de vrouw en de moeder van J.L.. Het vieren begon in de woning van J.L. en zijn moeder en ging nadien verder op café. Op beide plaatsen werd er flink wat alcohol achterover gekapt. Daarna, weer op het appartement van de moeder, legde J.L. plots een stroomdraad rond de hals van de vriendin en probeerde haar blijkbaar te wurgen. Beide andere fuifnummers konden dat verhinderen. J.L. geeft zijn daden toe, maar herinnert zich niets meer van de bewuste nacht. Hij trok al op nieuwjaar 2016 weer naar de psychiatrie om zijn drankprobleem andermaal aan te pakken. De man riskeert een gevangenisstraf.

Kunstenfestival blijft dan toch bestaan

WATOU, POPERINGE ● De stad Poperinge, de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap bereikten een akkoord over steun voor een doorstart van Kunstenfestival Watou. «Meteen na de aankondiging vorig jaar van de organisatoren dat het Kunstenfestival zijn laatste editie zou beleven, startten discrete gesprekken om de toekomst van dit belangrijke culturele event te waarborgen,» licht burgemeester Christof Dejaegher toe. De provincie West-Vlaanderen is bereid een eenmalige toelage van 225.000 euro toe te staan aan de stad Poperinge voor het Kunstenfestival Watou 2017. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz voorziet voor Kunstenfestival Watou in 2018 en 2019 een jaarlijks bedrag van 135.000 euro. Dat bedrag stemt overeen met het hoogste bedrag dat de provincie West-Vlaanderen ooit aan toelage gaf voor Watou. De stad Poperinge zal voor die drie jaar een hogere financiële steun voorzien.

Nieuwe woonwijk Mahieu geopend

POPERINGE ● In Poperinge werd de nieuwe woonwijk geopend, die genoemd werd naar oud-burgemeester Marc Mahieu. Michéline Mahieu-Frimout, weduwe van de oud-burgemeester, onthulde het naambord, samen met Geert Sanders van de West-Vlaamse intercommunale en burgemeester Christof Dejaegher. Op de site – in het midden van Poperinge - worden er 38 woningen gerealiseerd. De West-Vlaamse Intercommunale biedt 18 sociale kavels aan, die te koop aangeboden worden aan particulieren die zelf hun woning willen bouwen. Ze bouwt ook twee groepswoningen. De sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak biedt 6 woningen te koop aan die ze zelf realiseert. Ook De Mandel biedt er twaalf sociale huurwoningen aan. «Er gaat veel aandacht naar de toegankelijkheid van de wijk. Fietsers voetgangers kunnen de wijk vlot door via fiets- en voetpaden naar de Koestraat en een brug over de beek naar de Werf,» aldus Geert Sanders. Het autoverkeer kan de wijk in langs de Casselstraat en er zijn drie garagewegen naar de achterzijde van de woningen.