AL HET NIEUWS UIT
KORTRIJK, LEIE & VLAS

ZWEVEGEM, ANZEGEM, AVELGEM EN SPIERE-HELKIJN


Avelgem wil kasteel Scheldeburcht kopen

AVELGEM ● Het gemeentebestuur van Avelgem wil het kasteel Scheldeburcht aankopen. Avelgem huurt momenteel al twee derde van het gebouw van Schoolgebouwen Decanaat Avelgem, terwijl Kind en Preventie het andere derde huurt. Voor de gemeente is het kasteel de ideale locatie voor de uitbreiding van het conservatorium.

Gedeelte van stadhuis verhuist naar kerk

ANZEGEM ● In de uitgebrande kerk van Anzegem wordt een nieuwe trouw- en raadszaal, een terras, kapel en oksaal gerealiseerd. De kerk Sint-Jan-De-Doper brandde op 16 oktober 2014 volledig af. Alleen de ruïne bleef over. Het Atelier Tom Vanhee uit Brussel en de architecten Graux & Baeyens hebben het gebouw een nieuwe invulling gegeven. Achteraan de kerk wordt een gedeelte van het gemeentehuis ondergebracht. Op het gelijkvloers wordt een onthaal voorzien met binnentuin, balie, zitplekken en spreekruimtes. Op de eerste verdieping ligt de raads- en trouwzaal met een buitenterras. De zaal en het terras zijn voorzien voor de ontvangst van 200 gasten. Op de tweede en derde verdieping worden kantoren en vergaderzalen ingewerkt.
Aan de voorkant van de kerk komt er een multifunctioneel hall met ingang langs het Dorpsplein voor zowel liturgische diensten als exposities en concerten. Daar kunnen 220 mensen binnen. Op een oksaal worden het orgel en kerkkoor geplaatst en is er bijkomend plaats voor 116 mensen. Er komt ook een kapel voor maximaal 66 mensen. Er wordt ook een verplaatsbare doopvont voorzien.
Het koor, de sacristie en de toren moeten door Onroerend Erfgoed hersteld worden. Tussen de kerk en het gemeentehuis wordt een luifel gehangen, die kleine concerten en feesten mogelijk maakt. De werken beginnen in mei 2018 en moeten beëindigd zijn tegen mei 2020.

Potje schildpaddenvoer nekt dievegge

DEERLIJK, ANZEGEM ● De openbare aanklager vordert zes maanden gevangenisstraf en 300 euro boete tegen de 31-jarige Debby N. uit Anzegem. De vrouw liep op 1 maart 2016 tegen de lamp toen ze in de dieren- en tuinzaak Aveve op de Vichtesteenweg in Deerlijk een potje eten voor haar schildpad in de jas verstopte. Ze kon ontkomen voor de politie toekwam. Een maand daarvoor zou ze er een aquarium hebben gestolen en in Delhaize in Anzegem probeerde ze voedsel te stelen.

14 maanden cel voor stelende Armeniër

WAREGEM, ZWEVEGEM, KORTRIJK ● De 41-jarige Armeniër Levin D. uit Kortrijk werd door de strafrechter in Kortrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden plus 300 euro boete voor het plegen van meerdere diefstallen in winkels. Tussen eind 2015 en september 2016 stal D. kledij, voedingswaren en USB-sticks in de Fashion Store in Waregem, Action in Zwevegem, alsook in Delhaize en C&A in Kortrijk. De Armeniër werd toen telkens op heterdaad betrapt. Op 12 december 2015 werd hij ook al verdacht van de diefstal van kledij. Toen hij gesnapt werd stopte hij die zak gestolen spullen toe aan zijn 39-jarige echtgenote Raisa D. (39) en hun minderjarige zoon. Beide konden vluchten. De vrouw kreeg de vrijspraak.

Verslaafde verpleegster naar de gevangenis

ZWEVEGEM ● De alleenstaande moeder van het jongetje van 8 jaar dat woensdagmorgen thuis dood werd gevonden, werd aangehouden op verdenking van moord op haar kind. De vrouw is een 43-jarige verpleegster. De vrouw is depressief en verslaafd aan het snuiven van ether. Volgens onze informatie wordt gevreesd dat haar kind Ferre onbewust van die ether dronk, hoewel nog niet wordt uitgesloten dat de moeder haar kind zelf een dodelijke dosis ether toediende. De vrouw belde dinsdagmorgen om 5 uur zelf de hulpdiensten op. In het huis vond de toegesnelde politie een onvoorstelbare hoop vuilnis. Op sommige plaatsen lag een berg van een meter hoog met vuilnis.

Jongetje van acht verdacht omgekomen

ZWEVEGEM ● In de Minister Alfred De Taeyestraat in Zwevegem werd woensdag, even voor 6 uur ’s morgens, een jongen van 8 jaar dood aangetroffen in zijn huis. Volgens het West-Vlaams parket in Kortrijk gaat het wel degelijk om een verdacht overlijden. Er werd een wetsdokter ter plaatse gestuurd, de buurt in de sociale woonwijk werd afgezet en er begon een sporenonderzoek. De moeder van de jongen werd meegenomen voor verhoor.

33-jarige motorrijder overleden

OTEGEM, ZWEVEGEM ● De 33-jarige motorrijder C.A. uit Zwevegem kwam vrijdagavond om het leven bij een ongeval op de kruising van de Zwevegemstraat en de Kasteeldreef in Otegem bij Zwevegem. De motorrijder, die voorrang had, werd er aangereden door een auto en was op slag dood. Volgens de vaststellingen van een verkeersdeskundige reed de motorrijder aanzienlijk sneller dan de toegelaten 70 kilometer per uur.

Slapende chauffeur knalt op paal

HEESTERT, ZWEVEGEM # In de Vierkeerstraat in Heestert bij Zwevegem viel een bestuurder van een kleine bestelwagen in de nacht van woensdag op donderdag in slaap achter het stuur van de auto. Die botste tegen een elektriciteitspaal. De paal kraakte doormidden en viel op de wagen alsook op het dak van een aanpalende woning. De 26-jarige chauffeur werd door de brandweer uit het autowrak bevrijd en meteen naar het ziekenhuis gebracht. Het huis raakte beschadigd.