AL HET NIEUWS UIT
ROESELARE - TIELT

ARDOOIE, LICHTERVELDE, HOOGLEDE,
STADEN, MOORSLEDE & LEDEGEM


Jonge automobiliste zwaargewond

LO-RENINGE, STADEN ● Woensdagavond verloor een automobiliste uit Staden aan de Reningebrug in de Lostraat in Lo-Reninge de controle over het stuur van haar wagen. De auto ging over de kop en kwam ondersteboven in een sloot terecht. De vrouw raakte zwaargewond en werd onder begeleiding van een urgentiearts naar het ziekenhuis gebracht.

Bewoner van brandend huis ongedeerd

LICHTERVELDE ● Het heeft woensdagmorgen fel gebrand in een woning langs de Felix Timmermanslaan in Lichtervelde. De man, die in het huis woont, werd omstreeks 5 uur wakker door een verstikkende rookgeur. Toen hij uit de slaapkamer kwam en de deur met de woonkamer opende, hing er een dikke rook. De bewoner kon niet anders dan door het raam van de badkamer naar buiten te vluchten. Het slachtoffer bleef ongedeerd en liep naar buren, maar kreeg niemand wakker. De vlakbij gelegen brandweerkazerne bleek onbemand. Pas toen hij een krantenman op ronde zag, kon die de hulpdiensten bellen. Zijn huis is onbewoonbaar.

Handen vol met dronken chauffeurs

GISTEL, OOSTENDE, TORHOUT, LICHTERVELDE, HOUTHULST, ROESELARE, EERNEGEM, ICHTEGEM, ZEDELGEM ● De politie van de zone Kouter had afgelopen weekend de handen vol met het dronken chauffeurs. Op de Torhoutse Baan in Gistel werd zondagmorgen om 0.10 uur een wagen uit het verkeer gehaald, die in slalom over de weg reed. De bestuurder, M.M., een man van 52 jaar uit Oostende, reedt onder invloed van alcohol, legde een positieve ademtest af en mocht het rijbewijs voor 15 dagen inleveren.
Omstreeks 3.40 uur merkten agenten op hoe een chauffeur door een verboden rijrichting langs de Roeselaarseweg in Torhout reed. De 34-jarige bestuurder O.H. uit Lichtervelde reed onder invloed van alcohol, legde een positieve ademtest af en verloor eveneens het rijbewijs voor 15 dagen.
P.V., een man van 52 jaar uit Houthulst was ladderzat, toen agenten hem zondag omstreeks 4.10 uur langs de Roeselaarseweg in Torhout onderschepten. De man kon nog amper op zijn benen staan, weigerde een ademtest en werd tenslotte in een politiecel opgevangen.
Rond 4.40 uur zag een politieteam de personenwagen, bestuurd door V.B. (34) uit Roeselare tegen hoge snelheid van de parking van een discotheek vlakbij de Bollestraat in Torhout wegrijden. De wagen werd onderschept en de bestuurder bleek onder invloed. Zijn rijbewijs werd een tijdlang ingetrokken.
Om 6.45 uur zondagmorgen werd de wagen, bestuurd door W.D., een man van 35 jaar uit Torhout, langs de Ravenhofstraat in Torhout door een politieploeg uit het verkeer gehaald. W.D. reed dronken en moest het rijbewijs voor 15 dagen afgeven.
Bij een alcoholcontrole op de Westkerkestraat in Eernegem bij Ichtegem werd maandagmorgen rond 1 uur het rijbewijs van de 51-jarige C.P., een man uit Ichtegem ingetrokken wegens rijden onder invloed.
Toen de wagen, bestuurd door de 39-jarige chauffeur B.L. uit Roeselare maandagmorgen omstreeks 3.25 uur erg traag door de Noordlaan in Torhout reed, werd die man langszij gezet. Hij bleek onder invloed van alcohol en moest zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren.
Nog in die Noordlaan troffen agenten omstreeks 4.10 uur maandagmorgen de auto aan, die zonder linkervoorband – op de velg – passeerde. De chauffeur, de 44-jarige man J.M. uit Zedelgem reed onder invloed van alcohol en legde een positieve ademtest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.
Hetzelfde gebeurde met het rijbewijs van P.S. (50) uit Torhout. Die man reed om 4.15 uur maandag op de Aartrijkestraat in Torhout. Hij reed onder invloed van alcohol en legde een positieve ademtest af.

Bestuurster pas na drie kwartier bevrijd

SINT-ELOOIS-WINKEL, LEDEGEM ● Op het kruispunt van de Izegemsestraat en de Lendeleedsestraat botste even over 13 uur maandagmiddag een personenwagen tegen een vrachtwagen. De auto werd weggeslingerd tegen de gevel van een rijwoning. De bestuurster, een vrouw uit Ledegem, zat gekneld in haar voertuig. De brandweer kon de vrouw pas na drie kwartier bevrijden. Ze raakte door die voorzichtigheid slechts lichtgewond.
Het huis waar de wagen tegen botste was pas eind vorige week officieel verkocht. De nieuwe eigenaars kregen de sleutels maar vrijdag in handen. Het gebouw leed schade, maar dat kon geen kwaad, vermits het toch wordt afgebroken om appartementen op te trekken.

Eerste krulandijvie geveild in REO veiling

ROESELARE, GITS ● In de REO veiling werd de eerste krulandijvie van het seizoen geveld. Die werd gekweekt door Dirk Declercq uit Gits. De eerste krulandijvie werd gekocht door Belgian Fresh Food uit Antwerpen. Die eerste twaalf kisten werden geveild tegen 1,75 euro per krop fijne krulandijvie. De andijvie was er acht dagen eerder dan in 2016. «We hebben dit jaar bewust iets vroeger geplant en met een beter belichtingsschema tijdens het productieproces zijn we dus vroeger op de markt, ondanks het sombere weer van de laatste weken,» zegt Dirk Declercq. «Fijne krulandijvie is een groente die vraagt naar een warm en strak klimaatschema in de serre. De jonge fragiele plantjes gedijen onder glas het best bij temperaturen boven 15° Celsius ’s nachts en 18° Celsius overdag. Deze optimale teeltomstandigheden zorgen niet alleen voor een onberispelijke productkwaliteit, maar ook dat de frisée vlot op het gewenste gewicht komt, en dus kan de delicatesse gemakkelijk de concurrentie aan met fijne krulandijvie geteeld in Spanje of Zuid-Frankrijk. De klanten vragen al weken om Belgische frisée. Een duidelijk signaal dat ze onze inspanningen om een topproduct te telen, waarderen.»
«Wat fijne krulandijvie uniek maakt, is haar witgeel hart. Frisée wordt zowel onder glas als in open lucht geteeld. Het hoofdseizoen begint eind maart en duurt tot de herfst, met een productiepiek van april tot september.» De REO Veiling verkocht vorig jaar 518.504 stuks fijne krulandijvie.